Voor ouders

Advies bij vragen over voeding en slapenDe geboorte van jouw baby was voor hem een grote overgang van een veilige geborgen plek in de baarmoeder naar een vreemde wereld vol prikkels die hij nog niet kent. Ook de geboorte zelf is een indrukwekkende en stressvolle levenservaring! Alleen al door daar bij stil te staan, ben je op weg, een lieve, zorgzame en verantwoordelijke vader of moeder te worden. Maar als je baby onrustig is, komt er meer bij kijken. Je wordt misschien onzeker en je raakt oververmoeid.

Waarschijnlijk heb je al naar informatie gezocht en veel tips en adviezen uit je omgeving gekregen. Dat wil niet zeggen dat dit ook bij jullie past. Zorgen voor een baby doet iedereen op zijn eigen manier. Elena kan jullie helpen om een eigen manier en een ritme te vinden waarbij jouw baby en jij zelf voldoende rust krijgen.

Mogelijkheden:

 • Consult aan huis, na telefonische kennismaking of contact per e-mail
 • Cursus Shantala babymassage of Baby-yoga, individueel of in kleine groepjes
 • Nazorg na een (lange) ziekenhuisopname, bij langdurig sondevoeding
 • Advies tijdens je zwangerschap bij vragen over de periode na de bevalling
 • Informatie over Dunstan Babytaal, samen met ouders ontdekken of de verschillende huiltjes te onderscheiden zijn van elkaar   Babytaal.nl

De kracht van ouders
Als babyconsulent komt Elena meestal bij gezinnen thuis. Vanuit die vertrouwde omgeving gaat zij samen met ouders kijken wat er nodig is. De kracht van de ouders staat centraal. Zij laat ouders bewust worden van wat ze zelf in huis hebben en dat is vaak meer dan zij zelf denken.

Elena informeert ouders over:

 • Wat je kunt doen bij voedingsproblemen en/of slaapproblemen
 • Onrust of huilen, prikkelbaarheid, overstrekken of darmkrampjes
 • Rust, voorspelbaarheid en prikkelreductie, hoe doe je dat?
 • Het belang van aanraken, babymassage, houding, voor een veilige hechting
 • Mogelijkheden en voordelen van ‘dragen’, ook bij te vroeg geboren baby’s
 • Veilig slapen en veilig inbakeren
 • Je baby leren begrijpen, lichaamstaal, (Dunstan) Babytaal.nl
 • de invloed en mogelijke gevolgen van stressvolle gebeurtenissen/momenten bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en bevalling voor de baby én voor jou als ouder.

Prematuur geboren nazorg babyconsulentWanneer je baby te vroeg is geboren, na een moeilijke bevalling of als je baby in het ziekenhuis heeft gelegen, helpt Elena jullie om een nieuwe balans te vinden.

Ook na een verlieservaring kan zij binnen haar mogelijkheden ondersteuning bieden.

Hoe werkt Elena?
Wanneer je contact opneemt met Elena, stuurt zij jou per e-mail een uitgebreide vragenlijst. Nadat je deze (voor zover mogelijk) ingevuld hebt teruggestuurd, maakt zij een afspraak voor een huisbezoek. Afhankelijk van jullie hulpvraag is dit gekoppeld aan een voedings- of slaapmoment. Elena maakt kennis met jullie en met jullie baby en zij luistert en bekijkt jullie verhaal. Samen met jullie maakt zij een plan waar zij later telefonisch of via email weer op terugkomt. De duur van een consult is afhankelijk van de hulpvraag. Indien gewenst kan een tweede huisbezoek volgen.

Als tijdens een consult blijkt dat ondersteuning van huisarts, kinderarts of andere zorgverlener wenselijk is, dan zal Elena je doorverwijzen en een overdracht sturen.