Versterken van de band tussen ouder en kind

 

Ruim baan voor de emotionele ontwikkeling van baby’s en ouders

Persbericht  26 juni 2019

De emotionele gezondheid van baby’s en ouders bevorderen door het bieden van concrete, laagdrempelige informatie en praktische voorbereiding op het ouderschap. Dat is waar Babywerk voor staat. Deze missie realiseert  Babywerk middels trainingen, workshops en e-learning. Sinds vandaag  leest u er over op onze nieuwe website.

Babywerk maakt werk van preventie door de emotionele ontwikkeling van baby’s en ouders de aandacht te geven die ze verdient. Dit biedt (aanstaande) ouders handvatten en baby’s kansen om uit te groeien tot emotioneel gezonde volwassenen. Wie emotioneel tekort komt als baby is later immers veel kwetsbaarder, heeft minder kans op herstel na een trauma en loopt meer risico op problemen zoals een burn-out, depressie, angsten.

Psychologische kennis

Ondanks goede medische zorg en dalende sterftecijfers van baby’s in Nederland is het psychologische aspect in de geboortezorg nog steeds sterk onderbelicht. Hoewel de neurowetenschappen en de Infant Mental Health-visie inmiddels veel psychologische kennis over baby’s en ouders hebben gegenereerd, komt deze maar mondjesmaat terecht bij de (aanstaande) ouders.

Goed theoretisch onderbouwd

Babywerk biedt verschillende producten en trainingen voor professionals om (aanstaande) ouders goed te begeleiden. Centraal staat hierbij het versterken van de band tussen ouder en kind en de transitie naar ouderschap. Twee van deze producten zijn door de Databank Effectieve Interventies erkend als ‘theoretisch goed onderbouwd’: de cursus Zwanger, Bevallen, een Kind en sinds kort ook de e-learning: Een kindje krijgen.

Nieuwe website

Op de nieuwe website is informatie te vinden over producten, diensten, missie en visie van Babywerk. Zowel (aanstaande) ouders, professionals  en beleidsmakers kunnen hier terecht.

Meer weten? Bekijk de website https://www.babywerk.nl

Of neem contact met ons op via contact@babywerk.nl

 

 

—————————————————————————————————————

 

Noot voor de redactie:

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht?

Mail of bel Sylvia Nossent, directeur van Babywerk via S.Nossent@babywerk.nl of telefoonnummer 06-34973784

Kom je ook op het luierfestival?

Tweede editie Luier festival op zaterdag 20 juli 

Bant – Na het succes van vorig jaar vindt op zaterdag 20 juli voor de tweede keer het kinderfestival Luier plaats. Het festival voor kinderen t/m 12 jaar belooft weer met verrassende acts en activiteiten te komen. De organisatie die in handen is van Kraamzorgbureau Monique Boer en Vakantiepark Eigen Wijze, waar tevens het festival plaatsvindt.

Met circa 700 bezoekers en prachtig weer is het enthousiasme bij de organisatie na de eerste editie van vorig jaar zeker niet minder geworden. Enkele vertrouwde items die weer terugkomen zijn de silent disco, live optredens, foodtrucks en ponyrijden, maar daar tegenover staan heel wat nieuwe en verrassende activiteiten. “Zo hadden we vorig jaar een verrassende uitstap naar klassieke muziek in combinatie met kinderen en een lezing over borstvoeding. Ook dit jaar zorgt Kraamzorg Monique Boer voor verdieping op het festival met twee lezingen. José Gossen is gecertificeerd slaapcoach bij Zoete Slapers,  zo helpt zij ouders met baby’s en kinderen tot 6 jaar aan een goede nachtrust. En we hebben uitgenodigd Nienke Gottenbos, in 2016 schreef ze het boek ‘De Poepdokter Junior’.  Zowel voor jong als oud leuk om naar te luisteren” beloven Ineke en Sarith van Kraamzorg Monique Boer. Tijdens de lezingen is er kinderopvang geregeld voor wie graag even de handen vrij wil hebben. Daarnaast zijn de dames verantwoordelijk voor de vele regionale standhouders die hun kind gerelateerde producten aan de man proberen te brengen.

Han en Wietze van Wegen van Vakantiepark Eigen Wijze zorgen voor de catering en de activiteiten. “Naast het bouwen van hutten, de zandspeelplaats, de skelterbaan en vele andere activiteiten zijn we ook erg blij met de komst van de Turbo Touw Tornado. Een mechanisch springtouw begeleid door twee acteurs, een erg leuke festivalact voor zowel de kinderen als de ouders” legt Wietze uit. Ook een stukje horeca ontbreekt dit jaar niet. “Zo staat er o.a. een frietkeet, pannenkoeken van Mr. Timo en kunnen kinderen hun eigen pizza’s beleggen” somt Han op. Naast veel vermaak en vertier kunnen de kinderen ook actief deelnemen aan workshops muziek en dans en luisteren naar optredens en theater. “Door een paar mooie samenwerkingen met bedrijven en verenigingen als de bibliotheek, de fanfare en de Popschool kunnen we een gevarieerd aanbod bieden als het om cultuur gaat. Daar kun je immers niet vroeg genoeg mee beginnen.” aldus de organisatoren.

Een deel van de overige activiteiten worden in de loop van de maand bekend gemaakt via de website www.luierfestival.nl waar tevens de tickets te koop zijn. Tickets zijn in de voorverkoop € 5,00 p.p. en aan de deur € 6,50. Kinderen in de luier (t/m 3 jaar) zijn gratis.

 

Draagconsulent

Afgelopen maand mei 2019 heb ik samen met collega’s babyconsulenten de cursus gevolgd ‘Draagadvies voor zorgprofessionals’. Daarmee kan ik ouders beter adviseren over het belang van dragen en de verschillende manieren van dragen, als daar een wens/behoefte ligt. Inhoudelijk een prachtige en volledige cursus, met veel aandacht voor dragen in bijzondere situaties, zoals bijv bij prematuur geboren kinderen, kinderen met syndromale aandoeningen of heupdysplasie. Er zijn zoveel voordelen van dragen.
Niet omdat het ‘hip’ is, maar vooral omdat het ook heel natuurlijk is, én leuk!Afgelopen maand heb ik samen met collega’s babyconsulenten de cursus gevolgd ‘Draagadvies voor zorgprofessionals’. Daarmee kan ik ouders beter adviseren over het belang van dragen en de verschillende manieren van dragen, als daar een wens/behoefte ligt. Inhoudelijk een prachtige en volledige cursus, met veel aandacht voor dragen in bijzondere situaties, zoals bijv bij prematuur geboren kinderen, kinderen met syndromale aandoeningen of heupdysplasie. Er zijn zoveel voordelen van dragen.
Niet omdat het ‘hip’ is, maar vooral omdat het ook heel natuurlijk is, én leuk!

Interview met het bestuur

Babyconsulenten Nederland timmert aan de weg! Een interview met het bestuur van de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland is deze maand verschenen in het PSC magazine voor professionals in de psychosociale gezondheidszorg. 

Ben je ook benieuwd naar de achtergrond van een babyconsulent? Waarom we er zijn? Wie er in het bestuur zitten en wat zij te vertellen hebben?

Je kunt het hele artikel lezen op: Babyconsulenten Nederland/nieuws

 

 

 

Workshop 6 oktober Dunstan Babytaal

Ben je ouder, gastouder of stagiare in de kindzorg/babyzorg?

Op zaterdag 6 oktober in de middag geef ik een workshop over Dunstan Baby Language (DBL) babytaal, georganiseerd door GastouderBuro Yvonne Kingma in de school van Sibrandaburen.
Samen met Rian Bosma die een workshop geeft over haar werk: Sensico http://sensico.nl/index.html
en Jildou geeft een workshop over haar werk als dietist http://www.leemburgfamiliedietist.nl/

Heb je interesse om te komen of een vraag, mail mij of neem contact op met Yvonne.

 

Drie duizendpoten

Naast het runnen van mijn eigen praktijk, gaan er ook vele uren werk zitten in het bestuurswerk van onze beroepsvereniging.  Maandelijks vergaderen wij via Skype en verdelen wij de taken.

Esther, Saskia en Elena

Dat zijn er nogal wat, want er komt veel bij kijken wanneer je als beroepsgroep beter zichtbaar wilt worden. Ons streven is dat elke ouder weet wat een babyconsulent doet en dat onze collega’s, professionals in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg, weten wanneer zij ouders kunnen verwijzen naar een babyconsulent. Daar is goede PR voor nodig.

Daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor  o.a. opleiding, intervisie, (na)scholing, ledenadministratie en nieuwsbrieven. Gelukkig hebben wij binnen onze vereniging verschillende actieve leden die ons ondersteunen. Denk daarbij aan de organisatie en invulling van scholingen/intervisiedagen, netwerken, samenwerken en het vergaren en delen van kennis.

We hebben een nieuwe pagina op onze landelijke website, waar alle aangesloten babyconsulenten per regio te vinden zijn: https://babyconsulentennederland.nl/babyconsulent-bij-jou-in-de-buurt/

Er is ook een pagina voor professionals waar kwaliteitsdocumenten te downloaden zijn, zoals ons beroepsprofiel, ons verwijsprotocol, een onderzoek en onze folder: https://babyconsulentennederland.nl/kwaliteit/

En zo wordt een kinderverpleegkundige babyconsulent een duizendpoot, die nooit om werk verlegen zit!

 

KIWA keurmerk

Vandaag, 6 maart 2018, heb ik belangrijke post ontvangen, mijn KIWA keurmerk-pas. Hard aan gewerkt, want ozo belangrijk om te hebben als ZZP ér in de zorg.

Als Babyconsulent wil ik kwaliteit leveren en dat doe ik natuurlijk zoveel mogelijk bij ouders thuis. Maar ook achter mijn laptop werk ik vele uren aan het maken van een goede analyse van de ingevulde vragenlijsten als voorbereiding op een huisbezoek. En daarna nog eens met het schrijven van een zo goed mogelijk verwoord verslag van dat huisbezoek, met een duidelijk plan van aanpak waar ouders echt wat aan hebben. Dat kost veel tijd en concentratie. Want elk gezin is anders en elke baby uniek! Je kunt op zoveel manieren iets beschrijven…elke keer is het weer een uitdaging om het zó te verwoorden dat het past bij het gevoel van deze ouders.

Sinds ik babyconsulent ben heb ik achter de schermen ook veel moeten regelen. Allereerst de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, dan je AGB code aanvragen, zorgen dat je goed verzekerd bent, lid worden van een klachten en geschillencommissie én het KIWA keurmerk bemachtigen. Dat is allemaal hele andere koek dan als kinderverpleegkundige en babyconsulent goede zorg leveren aan ouders en baby’s.

Maar het is gelukt, vandaag viel het bewijs door de brievenbus!  Dat is toch een fijn gevoel: mij als zelfstandig zorgverlener kunnen onderscheiden op de zorgmarkt en mijn onafhankelijke positie kunnen versterken.

Genoeg mooie woorden voor vandaag. Ik kan mij weer richten op mijn eigen vak: ouders tot steun zijn in de zorg rondom hun baby, wat is er mooier dan dat!

 

“Overdag is hij veel wakker, maar ik weet nu dat dat helemaal niet zo erg is”

Weer een mooie ervaring rijker na het afronden van een consult. Zo fijn dat dit gezin weer geniet van hun prachtige baby.
 
“Het was erg prettig om verhaal te kunnen doen bij iemand die duidelijk “verstand heeft van baby’s” en die ook echt de tijd neemt om te luisteren. Bij huisarts of CB sta je over het algemeen met tien minuten weer buiten. Ook heel fijn dat er in de aanloop naar het huisbezoek en in de weken daarna ruimte is om vragen te stellen.
Onze zoon slaapt nu ’s nachts veel beter en langer en wij dus ook. Overdag is hij veel wakker, maar ik weet nu dat dat helemaal niet zo erg is. We knuffelen lekker veel en doen leuke spelletjes. Zo maken we het samen gezellig.”

Zomer!

Blij met vandaag! De eerste echte warme dag! Een mooie dag om met mijn collega Babyconsulenten Anna Marijke Posthuma van Berne en Eva van der Schaaf van De Babypraktijk bij elkaar te komen, om onze krachten te bundelen en gezamenlijk plannen te maken voor de rest van het jaar.

Binnenkort laten we zien aan welke activiteiten in de regio wij deelnemen. Hier kun je dan informeel en persoonlijk met ons kennismaken. Houd onze website en Fb pagina’s in de gaten!

 

Logo Babyconsulent Sneek